nedeľa 7. augusta 2016

LETNÉ RADOSTI VŠEDNÝCH DNÍ

Začínajú mimo hraníc krajiny, keď opäť hovoríte po poľsky, užívate si bezstarostný život a svoj druhý domov. Keď pri bujarom rozhovore na podvečernej grilovačke, ochutnávajúc nové likéry, tak trochu zabudnete na gril. Našťastie, ste rodina a zrazu má každý rád trochu pripálené mäso. Zároveň ten likér povzbudzuje zmysly a vy, večný odporca, ste práve prišli na chuť tomu najdrahšiemu a ťažko dostupnému. Likéry aj naďalej zostávajú tabu.

Pokračujú objavovaním krás Slovenska, keď zistíte, že halušky v Zuberci sú najlepšie, napcháte sa do prasknutia a v duchu zakopnete o citlivú jazykovú strunu, keď počúvate ľubozvučný prízvuk a tešíte sa z toho, ako mäkko tá čašníčka hovorí. Na Orave najlepšie.

Potom ste zase doma a prežívate tragédiu návratu do reality. Zakomponujete do nej prvky romancy a vypadnete mimo panelákovho oparu. Žijete si taký luxus, v ktorom máte záhradku s malou chatkou, kam sa uberáte, keď máte civilizácie dosť. Vyložíte nohy a čítate, kým nezapadne slnko. Potom čítate aj pri sviečke, pretože stav Gandalf verzus Saruman je 2:1 a Frodo so Samom sú konečne na scéne. K tomu ujedáte čipsy a len náhodou si všimnete, že miska je takmer prázdna a ostatných ani nevidela.

Občas chytáte bronz. Niekedy sa opona zatiahne a slnko sa mračí, vy neveriacky krútite hlavou a tuhšie sa zaviniete do svetru XXL. Potom opäť listujete cestu do Mordoru. Ak náhodou vykukne slnko a teploty stúpnu, do plaviek sa prezliekate rýchlejšie ako chlap v kabínke. Krém netreba a už nasávate. Slnko, samozrejme.

Pijete vo dvojici v romantickom zátiší jemne osvetleného mesta dosť zlé víno a snažíte sa odhaliť, či je to tou minerálkou, ktorú si prilievate. Potom sa on prizná, že už bolo deň otvorené a chladničku nevidelo. Vám je to už jedno. Neskôr sa rozhodnete oprášiť nočný život. S milým vyrazíte do toho jediného klubu. Uvedomíte si, že žijete fakt v malom meste, keď vám pán sekuriťák nadhodí - dlho si tu nebola. Vtedy ďakujete za normálneho partnera, aj keď je občas väčšia drama queen ako vy. No dá si s vami aj to nanič víno a podelil by sa aj o pivo, keby ste nástojčivo nepýtali vlastné. Potom sa sťažujete za kolotoč grátis. Ženy.


Ste kúsok odvážnejšia a keď nájdete doma už čierne banány, roztláčate ich a pečiete banánový chlieb. Pýtate sa sama seba, či boli vôbec dobré. Dá sa tým otráviť? Neviem. Ale chlieb nám chutil.

Zažijete nákupy opäť s vaším milým. Zrazu skúša viac ako vy. Postávate pri kabínke a pýtate sa - ešte dlho? Musíte sa smiať lebo takto to nefunguje. Vesmír je naopak. Narazíte na rozdiel dvoch vkusov a keď vás pošle po inú veľkosť v duchu zaklínate, aby tam nebola. Nebola. Vesmír je silný.

Idete na termálne kúpalisko, vyvalíte sa do horúcej vody a jemne poznamenáte, že by tu človek mohol aj umrieť. Konverzácia hodná spoločnosti niekoľkých dôchodcov a dôchodkýň. Neuvedomíte si, že plánujete vkročiť do pseudo detského bazénu. Každý naokolo má vodu aspoň po krk a tak sa vydáte po schodíkoch, kráčate pomaly, nechcete tam vhupnúť. Neoplývate totiž nebeskou výškou. Po štyroch schodoch zistíte, že voda je po kolená a ostatní len sedia pri deťoch.

Zavolali vás na babské stretko a tak si chcete len jemne prežehliť tričko. Vôbec nechápete, prečo to tak divne kĺže. Popri nechápaní vám ušlo, že ste to prepískli. Už v mysli plačete nad najlepším tričkom a dumáte, či vaše highwaistky sú dostatočne high, aby zakryli neplechu zatmenia wannabe žienky domácej. Naštvete sa a dáte si šaty. O pár hodín sa už smejete na roadtripe po okolitých dedinách a tankujete za 5 eur, aby ste dorazili aj do tej vedľa. Splietate plány ako nasledujúce leto vyrazíte niekam ďalej, ako len po najbližšiu krčmu. No videli ste krásny západ slnka, vyrušili párik v prítmí, vypili kus dobrého vína, šli po pizzu a hádali sa s úsmevom od ucha k uchu štýlom, ja klopem, ty hovoríš.

Ochutnali ste opäť jahodovú vodnú fajku a objavovali priestory vašej obľúbenej staronovej čajovne. Spoznali dievča, ktoré žije viac ako len späté s prírodou, s dredmi na hlave a bujným porastom. Potom nahlas rozmýšľate o tom, aké by bolo mesiac sa neholiť a či nie ste len otrokyňou moderného nastavenia spoločnosti. Otázka holiť či neholiť nemala nikdy hlbšiu podstatu.

No smejete sa viac ako obvykle a spievate viac ako je počúvateľné.

V noci objavujete aj dobré filmy, nosíte klobúk a beháte bosá po tráve.

Manikúru a pedikúru ste snáď nikdy nemali lepšiu. 

Občas ste tragéd, ale inak sa usmievate. A snažíte sa hlúpo nevnímať, že už máte polovicu za sebou.

C.

4 komentáre:

  1. Aký milý článok. :-) pobavilo ma to s tým priateľom, ja tiež nemám rada, keď si niečo skúša a musím ho čakať, príde mi to ako večnosť. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi pekný článok a fotky takisto :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť