pondelok 2. februára 2015

COCONUT OIL


Vlastniť kokosový olej je dnes už v podstate trendy. Ospevovaný bio zázrak si získal aj moje srdce. Príjemným prekvapením bolo, keď som ho dostala ako darček k narodeninám od kamarátky. Odvtedy však už prešiel nejaký ten piatok aj sobota a malá sklenená nádoba ukázala svoje dno. Nuž, moje kroky opäť viedli do DM drogérie a už som si domov niesla nový takzvaný kokosák, po mojom kokosáč.

Prečo je taký žiadaný?

No možno je to kvôli spomínanej bio mánii dnešnej doby, alebo možno jednoducho kvôli tomu, že je neskutočne univerzálny. Môžete ho použiť na milión spôsobov.
Nedávno som čítala zaujímavý článok o výrobe kokosových olejov a o ich využití. Klasika pleť, vlasy, pečenie o tom všetci vieme, no skúšali ste už pridať za lyžičku kokosáču do kávy, alebo do čaju? Priznám sa, že ja ešte nie, no rozhodne sa na to chystám.
Taktiež som zistila, že olej z DM-ky nepatrí medzi nejaké podfuky. Patrí medzi panenské kokosové oleje vyrábané suchým lisovaním, čo síce nie je tá úplne najlepšia metóda, ale zaraďuje sa medzi kvalitnejšie. O tom hovorí aj cena, za 100 ml zaplatíte okolo tých 5 eur. Jedine, že by ste vyčíhali skvelú akčnú zľavu.
Okrem toho krásne vonia, celkom fajn chutí. Využila som ho na pečenie lievancov, no keď som videla ako mi mojich 100 ml rýchlo mizne pred očami, viac som to neskúšala. Ak teda chcete na oleji piecť a dochucovať si šaláty alebo vymýšľať rôzne iné kulinárske zaujímavosti, určite si zaobstarajte niečo väčšie.

Môj kokosáč patrí skôr medzi kozmetické pomôcky. Každý večer si ho dávam na pleť, možno sa vám po ňom bude zdať mastná, no úžasne ju to hydratuje a ráno je naozaj rozžiarená a oddýchnutá. Aspoň ja mám ten pocit a hádam ma zrkadlo a ranné ťažko rozlepené oči neklamú. Ak teda hľadáte nejaký nočný hydratačný krém vymeňte ho za kokosový olej. Veď je bio!
Okrem pleti je taktiež skvelý na ruky, nechty, celé telo a hlavne suché miesta, používam ho niekedy aj na pery, najmä večer pred spaním. Čo sa týka vlasov, užijú si ho len moje končeky, pretože inak sa rýchlo mastia. Končeky to ale pekne vyživí a krásne sa lesknú.

Stal sa veľkým obľúbencom a skladujem ho na poličke pri normálnej izbovej teplote. Dajte si však pozor keď sa z tuhej konzistencie zmení na celkom tekutú. Ja som si to raz nevšimla a pri rýchlom otváraní zopár kvapiek skrášlilo a prevoňalo môj zošit, a takisto som utrpela menší šok z toho, že sa môj olej minul! A to sa predsa tak rýchlo nemohlo stať!
Kokosák rozhodne odporúčam. Je to fajn univerzálna pomôcka, ktorá má množstvo využití.

Podľahnete kokosovej aróme? Alebo ste už dávno v tom?


18 komentárov:

  1. sama bym chętnie je przetestowała

    ________________________
    classic&minimal styling
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpovedaťOdstrániť
  2. též jsem si ho zamilovala univerzálnosti díky použití

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tento olej pouzivam uz roky a je uzasny :)

    perlaoreneta

    INSTAGRAM: dominikamr

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak olej určite vyskúšam je to síce drahšia pomôcka ale užitočná pretože moje nechty aj plet je v horšom stave veď je zima ! :(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kokosový olej používám místo krému na tělo a nemůžu říct křivé slovo, mizí mi díky němu strie :) Taky už mi párkrát roztál, hlavně v létě, protože taje při teplotě 24°C, ale v lednici zase ztuhne to kamenné podoby, takže je někdy těžké ho adekvátně skladovat :D

    Ale nevím, zda je úplně vhodný na pečení a smažení, narozdíl od většiny ostatních olejů se totiž řadí mezi nasycené mastné kyseliny.

    http://ordinary-silly-things.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslím, že aj keď patrí medzi nasýtené mastné kyseliny nie je nejako škodlivý. raz za čas si niečo na ňom upiecť určite nie je zlé.. no ako som spomínala v článku takmer vôbec na tom nepečiem, takže neviem presne povedať akú to má chuť alebo čo to robí s mojím telom.. ;D

      Odstrániť
  6. pekny članok ... o tomto oleji som uz vela čítala ale zatial som sa neodhodlala ho kupit ... ale mozno niekedy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ešte som nemala tú príležitosť vyskúšať ho, ale najlepšia kamoška si ho nevie vynachváliť! :).

    Kejmy ♥.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. miluji kokosový olej, hlavně jak krásně voní :)

    PS: Moc ráda bych tě pozvala na svou GIVEAWAY :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. já jsem si s ním ve sprše masírovala nohy a následně byly krásně hydratované :) na pečení ho také občas využiji.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja som asi jedna z mála, ktorá ho ešte nevyskúšala, ale už sa na to chystám! Plánujem ho používať hlavne na vlasy do končekov... akým spôsobom ho na vlasy používaš? Na suché/mokré? Pred umytím alebo po? :D Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. používam ho len na končeky vlasov tesne po umytí, keď sú ešte vlhké no nie úplne suché. :)

      Odstrániť
  11. Milujem kokosový olej :) ja ho používam na všetko, úplne na všetko. Do šalátov, pri varení, pečení, natieram si ním ranky na tele, alebo ho používam ako telové mlieko. Pred umývaním vlasov si dám na končeky poriadnu dávku kokosu a nechám aspoň hodinu pôsobiť. Taktiež ho používam na bielenie zubov, natieram si ním mihalnice aj obočie. :D Je to všeliek!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to je pravda! má naozaj veľa využití a aj vďaka tomu je taký skvelý. :D

      Odstrániť
  12. Aj napriek jeho sláve som ho vyskúšala len pred pár dňami, moje prvé balenie, vďaka izbovej teplote je už celkom tekutý, občas ho dám do chladničky, ale potom sa dlho rozpúšťa, tak som ho nechala teda radšej normálne v izbe. Používam ho na končeky vlasov, ako balzam na pery, krém na ruky či ako upokojujúci balzam na nohy po holení, kokosový olej je fakt zázrak.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť