štvrtok 29. októbra 2015

MOVIE TIPS FOR HALLOWEEN

Tekvicový Halloween špeciálne neoslavujem, no vždy si rada vychutnám dobrý film. O to viac ak ide o tajomnú gotickú atmosféru, štipku strachu, vraždy, podivné situácie či nie tak celkom normálne charaktery. A o to viac, ak je to obľúbená klasika z rokov minulých. Je to niečo ako tradícia s vianočnou Popoluškou.
A tak mám pre vás tipy na trošku creepy strašidelný večer. Moje špeciálne srdcovky.


Beetlejuice (1988)
Nosil pásiky už predtým ako to bol veľký fashion trend. Môj obľúbený Beetlejuice, ktorého som videla ešte ako malá a dlhú dobu som z toho malého pána mala strach. Neskôr som sa zaľúbila do Burtonoviek a stal sa klasikou na mojom zozname. Prvky humoru a zvláštnych čudností... ak ste fanúšikom Tima Burtona, toto je povinná jazda.

Death becomes her / Smrť jej pristane (1992)
Opäť trošku creepy s prvkami humoru. A že také sú najlepšie! Mladý Bruce Willis a úžasná Meryl Streep. Tento film fakt môžem a má takú skvelú atmosféru, že aj napriek všetkým absurdnostiam, ktoré uvidíte, budete mať zimomriavky a úsmev na tvári zároveň. Videla som ho už niekoľkokrát, nikdy neomrzí.

Sleepy Hollow / Ospalá diera (1999)
Presne tá gotická atmosféra o ktorej som hovorila na začiatku! Znova film Tima Burtona so skvelým hereckým obsadením, pravým strašidelným príbehom, pravou atmosférou, dymom, kúskom čarodejníctva a tekvicami okolo. Vždy ho v televízii dávali tak neskoro a ja som vždy čakala a nespala... a v tme sa vytešovala pri klasickom začiatku s krásnou hudbou Dannyho Elfmana.


Addams Family / Rodina Addamsovcov (1991)
Túto podivnú rodinku zrejme predstavovať ani nemusím. No mne už ako decku prirástli k srdcu a vždy si ich rada pozriem, akýkoľvek diel. Skvelý je ešte aj starý čiernobiely seriál, ktorý som pozerávala tiež ešte ako malá.

Monster House / V tom dome straší (2006)
Trošku iná rozprávka. Skvelá vec, ktorá poteší aj dospelých. Kúsok nervozity, strachu a predovšetkým zaujímavý príbeh, opäť humorný. Kto nevidel, odporúčam. Mne sa to veľmi páčilo, rozosmialo a potešilo.

Crimson Peak / Purpurový vrch (2015)
Aby som nevynechala ani nejakú súčasnú novinku, odporúčam aj Crimson Peak. Sú na to rôzne názory, pozitívne aj negatívne, no ja sa rozhodne radím k tým pozitívnym. Vo filme sú typické ľakačky no nie je to nič, čo by ste neprežili.
Z brutálne strašidelných horrorov som už akosi vyrástla a s pribúdajúcimi rokmi ich už naozaj nemusím vidieť - pre dobro svojho spánku. No toto veľmi potešilo. Krásnym prostredím, vizuálom, kostýmami, hercami. Aj keď bol príbeh celkom predvídateľný, už len pre potešenie oka to musíte vidieť.


Psycho (1960)
Úplná klasika. Posledné tri filmy sú z kategórie tých naozaj strašidelných. Psycho je znepokojujúce, no zaspíte v pohode. Legendárna scéna v sprche určite stojí za to. Čiernobiely film so zaujímavým koncom a tajomnou atmosférou v podaní Hitchcocka, ktorého mám veľmi rada a toto sa mu rozhodne podarilo.

The Shining / Žiarenie / Osvícení (1980)
Ďalšia klasika tentoraz v podaní Kinga. Kto čítal knihu sa však môže na prekvapenie pripraviť tiež, pretože záver sa od písanej podoby líši. Opäť dosť znepokojujúce scény, až takmer živé šialenstvo, ktoré je doslova cítiť. Skvelé herecké výkony, veľký opustený hotel plný tajomstiev. Film na trošku iný večer ako stvorený.

The Blair Witch project / Záhada Blair Witch (1999)
A táto podivnosť na záver. Vraj film natočený podľa skutočných udalostí. Ktovie, čo je na tom pravdy. No ak sa chcete naozaj báť, spravte si menší rešerš o tomto projekte a následne si pozrite film. Neuvidíte krvavé masakre, ani duchov, ani rôzne iné príšery, no atmosféra filmu, jesenný les plný holých stromov, blúdenie v ňom a podivné zvuky sa postarajú o všetko. Natočené obyčajnou kamerou, žiadne veľké efekty, autentické... možno aj to prispieva k nepríjemnému pocitu. Je to niečo iné ako horrory točené v dnešnej dobe a určite stojí za pozretie.

Ak ste aj videli, pridajte sa k mojej tradícii a niečo obľúbené si pokojne zopakujte. Alebo pridajte nové a určite mi dajte vedieť, ako sa páčilo!

10 komentárov:

  1. Každý jeden film som videla a rozhodne ťa musím pochváliť za perfektný výber ;) Na Crimson Peak som sa veľmi tešila, keďže ja som z hororov ešte nestihla vyrásť a herci v hlavných úlohách boli tiež veľké lákadlo. Addamsovci sú klasika. Či už ide o film, seriál, alebo dokonca aj ich animované spracovanie <3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. super vyber, na crimson peak sa uz tesim :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. V tom dome straší som ako menšia mala veľmi rada:) Niektoré som nevidela, tak si ich pozriem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ospalá díra a Addams family jsou mé srdcovky ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento rok ma Halloween úplne minul keďže momentálne žijem na Bali, ale skvelý výber filmov. Veľká chvála a myslím, že program na nedeľu je jasný! :)
    Sleduj ma na lifeisbetterinbikinis.blogspot.sk
    Juli

    OdpovedaťOdstrániť