streda 27. januára 2016

THOUGHTS IN A DIARY


Písanie je terapia. Niekde som si raz prečítala. Autor musel sám potrebovať istý kus tejto terapie, keď ju tak správne pomenoval. Aj ja som si ako malá písala denník. No možno skôr týždenník alebo občasník. Niekoľko strán typicky tínedžerských a ešte detských slov ako s tým sa kamarátim a s tým nie, toto sa mi snívalo a toto ma hnevá.
Linajkové útočisko. No raz som sa nahnevala a všetko vytrhala. Veľakrát na to spomínam a dnes s úplne iným pohľadom na svet si vravím, ako rada by som si tie svoje bludy prečítala. Nájdem tu nejakú trhačskú soulmate?

Nedávno som sa konečne dostala k čítaniu svetovo známeho Denníka Anny Frankovej. Prvé strany ma, úprimne, nudili. Dlho mi trvalo kým som sa ku knihe opäť vrátila. Samozrejme, časť viny patrí aj januárovým skúškam (úspešne za mnou! Cokinelle is free), no akosi v pauze medzi dvomi skúškami s neskutočnou chuťou čítať niečo iné som opäť siahla po Anne. Tú knihu som zhltla rýchlo a ponárala sa do nej každou stranou čoraz viac.
Keď listujete prvými stránkami a dostávate sa do príbehu malého dievčaťa, musíte si uvedomiť, že ide o denník. Chvíľu vás bude hnevať puberta malej školáčky a jej detské myšlienky na svet okolo. Mňa hnevala dosť. No po kúskoch ďalej si uvedomíte, ako sa z malej školáčky stáva žena. Žena s dospelými názormi a úžasnou hĺbkou. A to bola v podstate ešte stále malé dievča. Okolnosti a ani záver knihy nie sú radostné, príjemné, žiadny happy end. No myšlienky, do ktorých sa môžete na chvíľu vcítiť sú maximálne inšpiratívne.

Jedna z nich ma veľmi zaujala. "Pretože vo svojej najhlbšej podstate je mladosť osamelejšia než staroba." Pretože mladý človek nevie kým je a stále sa hľadá. Pretože niekedy sa cítime ako nepochopení a rokmi sa snažíme zapadnúť a splynúť s davom. Ale prečo? Veď individualita je vo svojej jedinečnosti krásna. A krásne sú aj myšlienky mladého dievčaťa a jej kúsok terapie na stránkach publikovaného denníka.

Čítali ste? A ak ešte skúškujete, dáte to!


20 komentárov:

  1. Denník Anny Frankovej je vážne nádherná knižka!
    Hello, my name is Ev

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nečítala som, ale už len z tvojho článku je zrejmé, že to musí byť super kniha. A knihy v type denník mám tiež celkom fajn.. určite si ju niekedy zadovážim a prečítam. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj mňa tento štýl kníh veľmi zaujal a prečítať si určite musíš :)

      Odstrániť
  3. Congra k spraveniu (si mi mala napísať!! :-) to je škoda, toho denníčka, ja mám doma 9 zväzkov mojich myšlienok z puberty, bola to úžasná terapia, zachytila som v nej zmenu seba v dospelú...ale fakt nemám chuť to čítať, je tam veľa toho čo bolí :-) teraz si denník nepíšem, lebo mám niekoho, komu všetko môžem povedať :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem! a to som celá ja, zabudla som :D dúfam, že mi to odpustíš! :D a na tom niečo bude, ja som si dlho zapisovala skôr zaujímavé myšlienky, ktoré sa mi páčili. teraz v podstate tiež denník nepíšem, možno sem tam pár krátkych myšlienok, asi to bude tým, ako píšeš, že to môžem už niekomu povedať :)

      Odstrániť
  4. Pěkné ^-^ Tuto knížku mám vyhlídnutou už pěkně dlouho - přece jenom patří k takové té klasice :) jinak ale k tvému blogu - musím říct, že jsem tady poprvé a rozhodně ne naposledy! Sleduju a přeji mnoho další energie k psaní :) Cappuccino Lover

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, je to klasika a ja sa sama čudujem, že som ju čítala až teraz. a ďakujem krásne! :)

      Odstrániť
  5. opäť krásne napísané, táto kniha je už dlho na mojom to read liste, ale akosi sa k nej neviem dopracovať, musím začať intenzívnejšie hľadať (všade vypredaná, v knižniciach vždy vypožičaná) a hlavne čítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem! a ja som ju práveže nedávno videla v kníhkupectvách, teraz dokonca vyšla v novom vydaní, takže sa ešte skús pozrieť. možno nájdeš. :)

      Odstrániť
  6. Nádherný článek! A s knížkou jsem to měla stejně, napřed jsem se do toho musela dostat, ale pak mě to dostalo...ona byla hrozně chytrá a úplně jinde dospělostí než třeba někdo, kdo by byl v jejím věku, dneska. Ty myšlenky jsou úžasné :)
    Young, wild and free

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne ten istý pocit som mala aj ja, máš pravdu, myšlienky boli úžasné :)

      Odstrániť
  7. tohle je hodně silná kniha, vlastně celý její osud! četla jsem ji před několika lety a tímhle článkem si mi ji připomněla, takže si ji asi přečtu znovu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. som rada, že som ti ju pripomenula. ja som ju mala požičanú, no do budúcna si ju určite plánujem kúpiť a mať vlastnú a niekedy sa k nej opäť vrátiť. :)

      Odstrániť
  8. Život Anny Frankovej ma dosť zaujíma. Veľa som o tom čítala a chcela by som vidieť aj múzeum, ktoré je jej venované. Knižku som síce nečítala hoci určite je dobrá, ale človek musí byť v pohode, aby mohol čítať knižku, teda denník, ktorý je z dosť smutného obdobia.

    www.tobecreativehasnolimits.blogspot.sk
    Pozývam ťa na moju Valentínsku giveaway. Budem rada ak sa zapojíš. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Knížku jsem zatím nečetla, ale po tomhle článečku si ji píšu na seznam a určitě se po ní v knihovně podívám!

    Jo a zdravím trhačku deníků... Já takhle ze svých teen-roků zlikvidovala hned tři adepty. Roztrhala jsem je na malé kousíčky a hodila do krbu, aby si nikdo nemohl přečíst byť jen písmenko těch nesmyslů (jak jsem si tehdy myslela). Dneska bych si s odstupem času naopak moc ráda v oněch denících zalistovala... :-)

    Bebe

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne tak to teraz vnímam aj ja :) čo už. a som rada, že som inšpirovala :)

      Odstrániť