nedeľa 17. januára 2016

#YOGACAMP


Dnes to bude dlhé. Povinná vybava - čaj/káva. Alebo len trpezlivosť a chuť čítať.

Pamätám si na svoje prvé stretnutie s jógou.
Nová podložka, moje nadšenie a nadupaná Jillian Michaels. Chodila som na strednú a krása jógy ma fascinovala čoraz viac. Tak skúsim. No, samozrejme, fascinovala ma fyzická stránka jógy. Krásne, silné telo a náročné pózy. Jillian do toho riadne skočila a ja som nestíhala dýchať. Až neskôr som si uvedomila, že jóga nie je len power a že dych je základ.

Po odchode na výšku sa mi do cesty priplietla spolužiačka s mamou, cvičiteľkou jógy. Dohoda bola na svete a z Nitry som cestovala kúsok vedľa na večerné hodiny. Môj pohľad sa celkom zmenil. Jóga bola zrazu pokojná, ladná v pohyboch, no aj tak náročná a ja som sa cítila ako najNEohybnejší človek na planéte. Nie, nedotkla som sa nôh v predklone, nedotkla som sa ich ani v sede keď boli vystreté. K blbému pocitu prispeli postaršie dámy, ktoré sa ohýbali jedna radosť. Och, aká som drevená. Stuhnutá. No keď prežijete tieto začiatky drevených končatín, začnete si všímať malé pokroky. Už sa dotknem zeme! Už viem zladiť dych s pohybom! Už sa nebojím, že spadnem. A ak spadnem, viem sa hrdo postaviť. Neskôr sa mi do cesty priplietol rozvrh, škola a lekcie u mňa skončili. Jóga bola príležitostným záujmom.

Začiatkom januára sa objavila výzva od Adrienne, cvičiteľky jógy, ktorá má svoj kanál na youtube. Jej jóga je veľmi pohodová, prispôsobená začiatočníkom, plná inštrukcií a správnych pokynov. Zvykla som si na ňu už predtým pri príležitostných jóga radovánkach. Teraz ma jej hlas sprevádza každý deň. Hneď ako som sa upísala k dostávaniu každodenných motivačných mailov od samotnej cvičiteľky a vytlačila som si kalendár, prúser bol na svete.
Každý deň na podložku. Každý deň si nájsť aspoň pol hodinu čas. Odtrhnúť sa od nestíhania, papierov a skúšok a naozaj sa prinútiť upokojiť myseľ. Lebo o tom je celý 30 dňový Yoga Camp.

O transformácii. O tom novom ja, ktoré si sľubujeme každý rok. O tom, že budem mať pozitívne myšlienky, dlhšie ako pár minút. Nebudem si nadávať, podceňovať sa, neznášať sa. Každý deň symbolizuje jedna mantra. Jednoduchá veta, upriamujúca pozornosť na vlastné vnútro. Uvedomili ste si niekedy, ako sa správate k sebe?
Aký je ten váš vnútorný monológ? Ak zlý, zmeňte to. Hneď. Viem, o čom hovorím.
Táto challenge je pre mňa výzvou aj v tom, že sa každý deň (doteraz úspešne, gratulujem si) donútim vytiahnuť podložku a reálne si nájsť chvíľu pre svoje ticho a pre samú seba. Aj keď som totálne unavená, aj keď zívam a vylihujem na posteli už po tridsiatom papieri s textom, aj keď to posledné čo chcem je cvičiť jógu. Aj tak vstanem a idem. Prešlo 16 dní a verte mi, že dokopy sa mi skutočne chcelo asi 2 až 3 krát. Vždy mám v sebe ten malý prokrastinátorský hlások, ako sa mi nechce. No je umením potlačiť ho. A čo mi to prinieslo? Oveľa viac úsmevu, pozitívnych myšlienok, že aj keď je toto skúškové a blížiace sa udalosti na veľa neslušných slov, že ich nejako zvládnem, viac energie na pár bonusových hodín učenia sa navyše (a to sa zíde).

Je neskutočne milé dostať každý deň mail s tým, že niekto na vás myslí a motivuje vás vo vašej ceste za lepším ja. Navyše, po týždni sa budete cítiť zodpovední voči Adrienne. Ďalšia motivácia.

A tak vás týmto neskutočne dlhým výlevom navádzam na úžasný chodníček objaviť vlastnú schopnosť, že ak chcete, dokážete. Som v polovici a oplatí sa! Prihlásiť sa môžete hocikedy, dni sa s dátumom zhodovať nemusia. Potom už len čakajte na svoj mail, škrtajte kalendár, cvičte si vo vlastnom rytme a možno o 30 dní budete o kúsok iní.
Možno lepší k sebe. Namasté.


16 komentárov:

  1. waau, teda ja vôbec nemám skúsenosť s jógou, ale vždy som chcela skúsiť, no asi idem do toho :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. świetny post!

    _______________________
    www.justynapolska.com
    Fashion & makeup

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja tiež nemám skusenosť s jogou, hoci som už velakrát premýšľala že by som to chcela skúsiť. najťažšie ale bude pustiť sa do toho a cvičiť aj keď sa totálne nebude chcieť.. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja to zažívam každý deň :D ale nakoniec som vždy rada, že sa prinútim :)

      Odstrániť
  4. Super príspevok a myslím, že si ma motivovala k jóge. Teda vlastne k Yoga Campu. Už som na jóge bola, no dlho som sa nevenovala žiadnej fyzickej aktivite a teraz mám pocit, že by som mala začať. :)

    Bari Bircak

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Bože, Katka, ty tak krásne, inšpiratívne píšeš, že ma to hneď láka sa na to dať! S jógou mám len takú skúsenosť, že po každom cvičení si dám ešte také 10 minútové video pre začiatočníkov (Core Strenght Yoga for Beginners od Tara Stiles), ale už je to stále to isté asi rok, takže by bola super nejaká zmena. :) Takže zajtra vyskúšam prvé video a aj keď sa mi to nepodarí praktikovať každý deň, stále budem mať super pocit, že skúšam niečo nové :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. och, ďakujem krásne! mne Tara Stiles veľmi nevyhovuje práve tým, že má rýchle prechody medzi pózami a potom som viac v strese ako v pohode :D Adrienne má takú pravú začiatočnícku jógu, aj sa niečo priučíš aj sa niekam posunieš a je to veľmi pohodové a relaxujúce zároveň :)

      Odstrániť
  6. Toľko sa snažím venovať jóge, že je až trápne, keď pri nej neviem vydržať. Možno tak tri dni a potom to ide dolu vodou. Ja mám radšej niečo akčnejšie, ale stále ma to k nej ťahá. Vďaka tvojmu článku som sa rozhodla do toho konečne poriadne pustiť. Ďakujem za inšpiráciu ♥

    CRYSTAL PEOPLE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to je super, som rada :) jóga vie byť aj akčná a ťažká, to mnohí ani nevedia, no udržať si aj pri tom pokojnú myseľ a zvládať normálne dýchať je až umením :D chápem, že nemusí byť pre každého, no je skvelé na chvíľu pri nej vypnúť a na nič nemyslieť :)

      Odstrániť
  7. Tak to vyzerá naozaj skevele :) Škoda, že som na jógu a gymnastiku antitalent

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jóga je práve o tom, najviac môže získať ten čo sa cíti na to ako antitalent. :)

      Odstrániť