štvrtok 14. júla 2016

NAZVALI NÁS BAKALÁRMI

Už to máme oficiálne na papieri, hŕstka statočných, ktorá sa prebojovala. Zvyšok sa prebojuje neskôr. Na tom poli na nás strieľali z mnohých strán, ako sa hovori, ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. U nás to neplatilo. Plávali sme zo semestra do semestra a snažili sa byť pravými novinárskymi rybami, mnohokrát neúspešne, najmä na praktických cvičeniach v prváku, kedy som správu písala ako rozsiahlejší pútavý článok do novín s metaforickým titulkom. Ach, ja hlúpa. Neznášajúca spravodajstvo, snažiaca sa mu vsunúť vždy to niečo svoje typické, inú vetu, inú štylému či slovo. Po pár zlých pokusoch mi došlo, že tadiaľ cesta nevedie. Videla som sa v beletristických vodách. Kto by to bol povedal, že dnes píšem spravodajské články, niekedy aj do kolónky politika. A že sa prihlásim na stáž, kde sa budem učiť plávať v tých spravodajských a politických vodách. Pred tými tromi rokmi by som sa smiala a dnes ma to dokonca začína baviť. Život ma vždy niekam zaveje. 

No k tomu bojisku, plávali sme ľahko, každý naokolo mal toho viac ako žurnalisti. Mali sme úsmevy, ktoré nám opadávali chvíľami počas skúškového a napokon poriadne až v treťom ročníku. Spočítali nám všetko zameškané a spojili to s bakalárkou a štátnicami. Tie boli, no ako to povedať... des, hrôza, panika, stres. Nazývali to formalitou a ja mám pocit, že som potila krv a takmer aj ronila tie krvavé slzy, ktoré som tak často spomínala počas učenia sa na finále. Niekedy ste pripravení na 90 % a o tých desiatich dúfate, že vás akosi obídu. Mňa neobišli a moje milované dejiny žurnalistiky si na mňa nachystali tie moje nepripravené percentá, v jednej sekunde som tú otázku chcela šuchnúť naspäť a tváriť sa, že som ju nevidela. Zrejme ma však osvietilo a vykecala som to na svoje prvé E v živote. A viac šťastia mi žiadna známka nikdy nepriniesla. Ďalej sa moja štátnicová karta obrátila a šťastie prialo. A tak som sa úspešne dostala k promóciám, ktoré som až tak vážne nebrala, no boli pekné, aj diplom je pekný a to E mi tam pri ostatných hodnoteniach pekne svieti. 

Tak som už to Bc. Ževraj bakalár. Ževraj pre túto spoločnosť takmer nič, len prvý stupeň niečoho hádam väčšieho. Prežili sme veľa, vypotili veľa litrov stresu, vypili množstvo kávy, použili veľa nadávok a do klávesníc ťukali viac ako inokedy a ono je to len také malé dvojpísmenkové, síce akademické, no v praxi nižšieho významu. Asi je tu niečo nastavené zle. No to ste si už stihli všimnúť, ak študujete na jednej z našich slovenských pôd. 

Čo je však pre mňa pozitívum je ten názov odboru, ktorý mi tam svieti. Samozrejme, že sa teším z tých dosiahnutých písmenok, stálo to veľa síl a ešte aj bude. No to, kam ma zavialo pred tromi rokmi ma síce často štve a hnevá, no zároveň mi dodáva energiu. Slová sú silné a ja verím, že ma nikdy neprestanú baviť.
C.


// šaty: H&M, topánky: CCC, kabelka: Oriflame

8 komentárov:

  1. Mala si krásne šatôčky, nebol čas Ti povedať :) nech sa darí ďalej a dúfam, že ostaneme naďalej v kontakte :* si super!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aká si krásna Kati a ešte raz gratulujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sluší ti to!!! Gratuluju hlavně :) je skvělý že se teď vyznáš v politice, máš výhodu oproti zbytku národa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) a až tak sa zatiaľ nevyznám, to chce ešte dlhé roky praxe :D

      Odstrániť
  4. Jeminečky ty si krásna ♥
    Gratulalok k Bc. Taký o ničom titul ale predsa len to niečo znamená :)
    A inak super napísané! :) Kebyže som si práve neprečítala čo študuješ, tak by som ti povedala aby si sa dala na žurnalistiku :D Good choice girl! :D

    OdpovedaťOdstrániť