streda 26. februára 2014

always in white?

Tá biela tu nebola vždy. Vedeli ste? Možno sa moja v hĺbke ozajstná romantická duša rozhodla jednoducho veriť tomu, že dámy odjakživa inklinovali k bielej dokonalosti v ten veľký deň. Rozprávky sú však jedno a realita druhé. 
Bum, a sme pevnými nohami na zemi.

Vysoká škola vám okrem povinnej jazdy vedomostí poskytne aj pár zaujímavostí, a že tie si zapamätám najviac. Dnes totiž padli slová, že svadobnú parádu v bielom zaviedla anglická kráľovná Viktória, za čias známeho viktoriánskeho Anglicka. Dočítala som sa však neskôr aj o princeznej Filipe Anglickej, ktorá sa už niekedy v 15. storočí obliekla do bieleho. 
A čo ostatné ženy? Odpoveď, ktorá zaznela v prednáškovej miestnosti bola jednoduchá - šaty sa neskôr nedali využiť na roli. Aké praktické žienky to v tej dobe boli, však? 

Len tie veľké bohaté a trblietavé panie si mohli dovoliť šaty na jednu príležitosť, a tak sa biela rozšírila vo vyšších kruhoch. Kedysi to bolo tak. Namáhať sa na poli v bielom zrejme nie je také efektné. To by vás neskôr pravdepodobne ani nebavilo odpovedať na otázky.. "prečo si sa prezliekla do hnedej? Tá biela ti tak pristala!" 

Dnes je takmer hriech dať si nálepku "nevydávam sa v bielom". Istým spôsobom je luxus, mať možnosť vybrať si šaty len na jednu príležitosť. 
Nemám diár plný svadobných plánov ani nikoho nedávam dokopy, ani sa nehrám na plánovačku svadieb, ktorá musí objednať ešte aspoň za vagón kvetov. Ale biela je klasika. A bielu milujem. Tak len niečo na večer, pre zaujímavosť.



10 komentárov:

  1. wau a to na aké zaujímavé prednášky chodíš?? ja osobne si prajem na ten deň čierne šaty, keby to malo nastať...ale očakávam veľkú vlnu kritiky a nepochopenia :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dejiny EU dnes. a čiernu ja len podporujem! takže z mojej strany žiadna kritika. ;D

      Odstrániť
  2. Bílá je nádherná barva, rozhodně jedna z mých nejoblíbenějších :)

    http://estrella-2012.blogspot.cz/2014/02/giveaway-insta-post-2.html

    OdpovedaťOdstrániť
  3. krásna fotky :)
    ja mám rada bielu na blúzkach, tričkách a nemám rada bielu na šatách lebo ich neviem potom skombinovat a takisto nemám rada bielu na nohaviciach uff ani v lete, na ostatných OK ale ja by osm si ich neobliekla
    no a čo sa týka tej svadby - ja by som sa v bielej nevydávala , páči sa mi farba "šampanské" - teda aspon tak popisujú svad.šaty v salónoch :)
    a ja som niekde čítala že biela je symbol niečoho nového takže preto biela na svadbe lebo začíname niečo nové :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to je pravda, biela sa ťažko kombinuje. mne sa páči taká tá kombinácia biela so "šampanským". dajme tomu. ;D keď sú aj iné typy materiálov spojené a podobne. také niečo, zaujímavé. :)

      Odstrániť
  4. Já na bílou nedám dopustit. Je to má oblíbená barva a nosím ji nejradši. Ale celkem se mi třeba líbilo, jak se v Sexu ve městě vdávala Miranda a bílé šaty vrhla hned za hlavu. :) Taky jsem přemýšlela, že bych se jednou třeba vdávala v bledě modré, ale není to asi ono. Bílá je moje barva! :)

    OdpovedaťOdstrániť