sobota 7. marca 2015

CHEESECAKE FOR A WEEKEND


Mňam, mňam. Pri pohľade na túto fotku mi ešte stále tečú slinky. Taký bol vynikajúci! Odhodlala som sa trochu viac do pečenia a zistila som, že je to milá forma relaxu. Výsledkom sú dobroty v mojom podaní nespálené a chutné, čo je veľký úspech! Plechy si ma akosi získali až teraz a v súčasnosti si ukladám rôzne recepty, ktoré plánujem vyskúšať. Dnes mám jeden pre vás - zdravší, trošku falošný, no aj tak úplne mňam lahodný cheesecake.

Už dlhšie ma tento názov mátal v snoch a vedela som, že raz si ho určite upečiem, či už reálny pravý a nefalšovaný s obsahom philadelphie, mascarpone alebo ricotty, alebo trošku fake verziu s tvarohom. Tvarohová verzia ma lákala viac, predsa len tvaroh je o niečo cenovo dostupnejší, myslím, že aj ľahší a zdraviu poriadne prospešný. Kuchynský bojový plán upiecť cheesecake trošku stroskotal až do jedného piatku, keď som sa rozhodla, že už reálne idem na to. Následne prišla odozva na moje odhodlanie - upiecť cheesecake vyzerá ako hotová veda! No je to veda, ktorá sa dá zvládnuť a ja som objavila milý a celkom jednoduchý receptík, ku ktorému som si našla ešte niekoľko informácií ako po zmiešaní všetkých surovín koláč poriadne dopiecť, aby sa neprepadol a nepopraskal.

Recept na zdravšiu verziu som našla na blogu Koketování se zdravou výživou, ktorý, žiaľ, už skončil, no aj napriek tomu sa tam môžete dopátrať k rôznym zaujímavým článkom. Recept som si trošku upravila, líši sa možno len v značke sušienok a množstve mlieka... poďme na to!

Budeme potrebovať:

na korpus 

* 250 g sušienok  (ja som použila celozrnné sušienky Sondey z Lidlu, no môžete použiť napríklad aj Bebe sušienky, alebo nejaké iné. So Sondey sa mi pracovalo dobre, ľahko sa podrvili a aj po upečení boli krásne mäkké)  
* mlieko (v pôvodnom recepte boli 4 lyžice, no prišlo mi to dosť málo tak som mlieko prilievala dovtedy, kým ho sušienky trochu lepšie vsiakli aby sa následne dobre tvaroval korpus)
* kúsok masla na vymazanie formy

na náplň

* 2 tégliky jemného tvarohu - 500 g
* 3 tégliky bieleho jogurtu
* 3 lyžice medu (myslím, že by ste pokojne mohli dať aj 4)
* 3 vajcia
* štipka soli
* 2 lyžice zemiakové škrobu Solamyl

na zálievku 

* med
* čučoriedky (alebo iné ovocie, aké chcete)
* vodu (tú ani netreba, ak máte náhodou domáce zavárané čučoriedky, tie už majú vlastnú šťavu stačí k tomu len priliať med podľa chuti)

Upečieme korpus:

Najprv sa rozdrvia sušienky. Spomínané Sondey sušienky som po niekoľkých kúskoch nahádzala do obyčajného vrecka, to som si dala na drevenú dosku na krájanie a prechádzala som po ňom valčekom. Sušienky sa takto rýchlo rozdrvia, je treba použiť trošku sily a vrecko sa možno trochu potrhá ale nie je to nič ťažké, keď sú rozdrvené buď na prášok alebo na menšie kúsky vsypeme ich do misky. Potom ich zmiešamie s mliekom, tak aby trochu zmäkli. S mliekom opatrne, priliala som ho trochu viac a dosť sa mi to lepilo. Koláču to neuškodilo, len sa s tým ťažšie pracovalo. Formu si vymažeme maslom a vzniknutú hmotu ukladáme na okrúhly spodok a trochu aj do krajov. Korpus dáme piecť do vyhriateho sporáku na 180°C na 10 minút.

Vymiešame náplň:

Kým sa korpus pečie môžete si pripraviť náplň. Všetky suroviny zmiešate, to znamená tvarohy, jogurty, med, vajcia, soľ a pridáte zemiakový škrob.

Keď je korpus upečený, môžete naň naliať náplň. Pekne si ju zarovnáte a šup s ňou do trúby. Počas celého pečenia musí byť v sporáku jeden plech navyše. Naplníte ho vodou a ešte pred pečením ho vložíte pod okrúhlu formu. Para, ktorá stúpa z plechu s vodou spôsobuje to, že cheesecake sa nevysuší a bude jemný a mäkký.

Najprv pečieme na 180°C na 15 minút, potom znížime teplotu na 150°C a pečieme ešte 60 minút. Sporák neotvárajte aspoň prvých 30 minút! Ja som ho radšej neotvárala počas celého pečenia vôbec, koláč by sa vám mohol prepadnúť, a to by sme predsa nechceli.
Keď tá hodinka ubehne nechajte cheesecake chladnúť v otvorenej trúbe. Ja som ho tam nechala približne takých 20 minút, potom som ho vybrala a nechala ešte chladnúť na kuchynskej linke.

Cheesecake by sa mal tesne po upečení ako keby triasť, keď napríklad udriete do formy lyžicou, hmota by sa mala trochu zatriasť. Znamená to, že je dobre upčený a pri chladení ešte stuhne. Po úplnom vychladnutí ho ešte dáme do chladničky. Ten môj strávil v chladničke celú noc a vyberala som ho na druhý deň. Najprv si orežte boky a potom vyberte formu, aby sa vám náhodou nepotrhal na povrchu. Potom už len stačí zohriať ovocie s medom a prípadne aj s vodou, nakrájať, poliať a užívať si!

Vyskúšate? Ak áno, prajem dobrú chuť!

23 komentárov:

  1. mmmmmmmmmmm pyszności

    _________________________
    wygraj nagrodę marzeń
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpovedaťOdstrániť
  2. oo mňam tak ten vyzerá skvele! ja mám rada cheesecaky na všetky spôsoby, to by som mohla jesť od rána do večera

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Cheesecake som jedla len raz, a to bol s nutelou, čo dosť prehlušilo celú chuť, takže si ani nie som istá, ako chutí. Veľmi by som ho chcela skúsiť upiecť, aj keď pri mojom pokuse o macronky to nedopadlo veľmi dobre. Tvoj vyzerá tak krásne a chutne! Tie čučoriedky k tomu musia byť úžasné :) Snáď aj môj bude po pár pokusoch takto vyzerať :)
    Krásny víkend!
    GlitterCircus

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. recept je celkom jednoduchý oproti iným cheesecake postupom, takže si myslím, že ho určite zvládneš :) treba vyskúšať!

      Odstrániť
  4. Vyzerá chutne, určite skúsim :)
    www.laurazoey.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňam mňam :) ja si takmer pravidelne doprajem cheesecake s lesným ovocím a je to naozaj mňamka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to naozaj je :) videla som podobný recept napríklad aj s brusnicami, dá sa tam v podstate využiť čokoľvek na čo máme chuť :)

      Odstrániť
  6. mňam, ukladám do do záložiek receptov :)
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
  7. cheesecake jsem dělala všehovšudy jen jednou a byl moc dobrý, takže bych ho klidně mohla dělat častěji. receptík si přepíšu do kuchařky a určitě na něj někdy přijde řada :) borůvky zbožňuju!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Mňam, úplně jsem dostala chuť! Cheesecake jsem upřímně nikdy neměla, ale už bych ho asi měla zkusit udělat :)
    Vypadá to moc dobře.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za komentár a určite by si to mala skúsiť niekedy :)

      Odstrániť
  9. Téda, to vypadá úžasně:))♥ Škoda, že jsem nejhorší kuchařka a pekařka na světě:D :D

    www.sonastorova.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) a áno to som si aj ja dlho myslela kým ma nechytilo vypekanie :D treba skúšať :)

      Odstrániť
  10. Mňám cheesecake je môj druhý najobľúbenejší koláčik :) Určite vyskúšam a ďakujem za skvelý typ na recept :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahojky, musím dať feedback, koláč vyšiel, dokonca si ho ochutnávači veľmi chválili :) výborný recept a mala si pravdu s tým mliekom(na korpus) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jeej, Kika! veľmi sa teším, že sa podaril a že chutil :)

      Odstrániť
  12. vypada dobre! jednou vyzkousim)

    www.bridgeofmemories.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť