štvrtok 21. augusta 2014

SKINNY VS. FIT

Určite ste si všimli veľký motivačný boom, fotky hrnúce sa zo všetkých kútov instagramu otagované slovíčkami workout, fit a podobne. Tento boom je v podstate dobrý, môžeme byť len radi, že generácia lenivých počítačom omámených ľudí so sebou aj niečo robí. Avšak stereotypy v dnešnej dobe ešte stále nevyhynuli, a tak ak sa štíhle dievča prizná k cvičeniu, skončí sa to skôr nepochopením. Je mi naozaj ľúto, že mnohí ľudia dnes ešte stále nechápu rozdiel medzi chudým a pevným telom. Naopak sa zase teším z toho, že pribúda čoraz viac žien, ktoré pochopili a aj keď sú obdarované štíhlou líniou, zdvíhajú činky a neboja sa toho.


Priznám sa, že pred pár rokmi som aj ja reagovala na činky slovami nechcem byť až taká svalnatá. Nuž, názory sa menia. Ono je to dosť veľký rozdiel, keď cvičíte normálne a svoje telo spevňujete a keď sa pripravujete na súťaž, beriete rôzne doplnky a hormóny aby tá svalová hmota bola väčšia a viditeľnejšia. Veľké svalnaté ženy z fotiek to je naozaj iná kategória, kam vedie dlhá a ťažká cesta, nie je to niekoľko hodín strávených vo fitku, zdvíhaním ťažších váh.

Keď som začala cvičiť a behávať častejšie naozaj som sa stretávala s komentármi typu načo, veď si chudá aj tak. No ak človek so sebou nie je úplne spokojný, mal by s tým niečo robiť. Vaše telo začne zvládať veci o akých ste ani netušili. Možno zabehnete kilometer navyše alebo si na drepy pridáte kotúč s väčším číslom. Aj malé kroky sú kroky vpred a je dobré neustále sa motivovať. S mojou motiváciou je to ako na horskej dráhe, no vždy sa snažím opäť to nakopnúť a neprestať.


Byť fit a nie len štíhly prináša množstvo pozitív. Budovanie svalstva zrýchľuje metabolizmus, takže krajšiu postavu dosiahnete s tými činkami rýchlejšie ako hodinami strávenými na bežiacom páse. Pretože čím viac svalov máte, tým vaše telo rýchlejšie spaľuje kalórie. Prináša to takisto viac jedla. A to vážne. Odskúšané priamo na mne. Začne vám viac chutiť, pretože toho viac spálite. Beh v tomto prípade tiež nie je odsúdený. Vytrvalostné mám naozaj rada, no príjemnou zmenou sú niekedy intervalové behy. Striedajte rýchly šprint s pomalším behom a chôdzou. Vaše svalstvo na nohách možno ťažko zaplače ale neskôr vám bude určite vďačné.

Chcela som týmto postom povedať asi toľko, že nabudúce ak vám nejaká na prvý pohľad palička povie, že cvičí, neodsudzujte ju hneď. Samozrejme, diéty sú maximálne neprípustné o tom niet pochýb. Zdraví a fit ľudia totiž jedlo milujú. Ten, čo tvrdil, že v živote treba nájsť rovnováhu v tej svojej hlave naozaj niečo mal. Za tú jednu čokoládu s orieškami nepriberiete desať kíl navyše, ani päť. Ak vám chutí dajte si, netreba však z toho urobiť čokoládové orgie 24 h denne. Presne tak, rovnováha.

Ak som aspoň trochu nakopla ľudí čo sa činiek doteraz báli, som len rada. No dúfam, že aj tých, čo nachvíľu leňošili doma s motiváciou na bode mrazu.

Majte sa krásne a pracujte na sebe. Za tú drinu to stojí. :)


9 komentárov:

  1. presne toto poznám keď poviem, že som začala cvičiť každý na mňa pozerá so zdvihnutým obočím, že na čo chceš byť anorektička ? takže radšej už sa o tom ani nevyjadrujem :D tento článok sa ti naozaj podaril snáď niektorým otvorí oči :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. super článek, moc se mi líbí! především ten konec, o té rovnováze, naprostá pravda :) třeba já čokoládu miluju a nedala bych na ní dopustit, takže i když jím zdravě a cvičím, jednou za čas si jí s chutí a bez výčitek dám :) jinak máš celkově parádní blog, nechceš spřátelit? :)

    www.adelaine-daily.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super článok :) Už dva roky sa snažím cvičiť a jesť zdravo, ale vždy keď to spomeniem, tak mi hovoria či chcem byť Rambo... Takže som akože ,,prestala,,, lebo moja mama mi to neschvaľovala. Ale snažim sa a jediný kto o tom vie je moja sestra :)

    www.sunrise-e.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem! a je super, že sa snažíš aj naďalej. :)

      Odstrániť
  4. mám na to přesný názor jako ty, tento boom je jeden z pozitivních, bohužel je i přesto ale řada lidí, kteří to nechápou a jsou toho názoru že "jsem hubený dost tak proč bych se hýbal, když mám rychlý metabolismus" a cpou se hnusnými věcmi nadále :/
    ale mohla by díky tomuto hitu skončit éra anorexie a bulimie, jelikož mi přišlo, že polovina slečen, které jí trpěly, to ani neměly z toho pravého psychického důvodu, ze kterého to bylo dříve, ale v podstatě z "donucení společnosti"

    OdpovedaťOdstrániť
  5. já bych tak moc chtěla na sobě pracovat, ale nikdy nevydržím...:'(

    Zvu tě na mou giveaway: http://talktomymoustache.blogspot.cz/2014/08/tights-giveaway.html :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mně osobně podobné motivační obrázky a články dost pomáhají. Momentálně sice moc necvičím, jenom cca jednou týdně si na to udělám čas, ale donedávna jsem cvičila opravdu denně, a držely mě v tom právě blogy holek, které cvičily, obrázky a podobně. Někomu se to může zdát směšné, ale je to tak :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ja od kedy som výživový poradca tiež uvažujem že začnem cvičiť lebo aj keď som chudá viem že vďaka svalovej hmote môžem pribrať. Podľa mňa je jedno či si chudá abo tučná lebo cvičiť treba tak či tak

    PLS FOLLOW ME:
    http://luxurylip.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť