sobota 24. októbra 2015

IT´S ROWLING TIME


Áno, som príslušník HP generácie, pretože ako sa hovorí always. S Harrym som prežila detstvo. Doslova. Možno aj preto mi Rowlingová prirástla k srdcu. No nebol to len svet fantázie, kúziel a čakania na list z Rokfortu, bolo to jej písanie. Ľahké, svieže, číta sa samo. 

Knihu som objavila v Martinuse niekedy cez leto a v krásnej paperbackovej verzii som ju už nechcela pustiť z rúk. Pátraním v kútiku anglických kníh som prišla na potešujúce zistenie, že táto verzia je dokonca finančne výhodnejšia. Študenta poteší. Je to v poradí moja druhá anglická kniha a naozaj nechápem, prečo som sa im doteraz tak dlho vyhýbala. Je to iné ako čítať preklad. Jasné, v domácom jazyku je to ľahšie, rýchlejšie, no verte mi, že keď prelúsknete prvých pár strán nabehnete na angličtinu ako na vlastnú reč. A už to pôjde stránka po stránke. Z kontextu všetko dôležité pochopíte. Vôbec neprekladám, jedine, ak sa nejaké slovíčko opakuje a už naozaj netuším, čo znamená. Čítanie kníh po anglicky je výborná vec. Viac si na ten jazyk zvyknete a možno pochytíte akúsi spontánnosť aj pri čítaní iných textov, keď už nebudete prekladať slovo po slove ale z celého kontextu vety jednoducho porozumiete o čo ide. A to bohato stačí. Zapamätáte si aj niekoľko klasických bežne zaužívaných fráz a ak zvažujete čítanie po anglicky, určite choďte do toho. Veľa kníh je pôvodne napísaných v tomto jazyku, znie to úplne inak ako v mnohých prekladoch.

Samotnú knihu o mestečku Pagford sprevádza akési jemné rúško, ktoré postupne odkrývate s každou nasledujúcou kapitolou. Dostávate sa do väčšej hĺbky postáv a ich tajomstiev. Za zdanlivým úsmevom sa skrýva hnev a urážky a za takzvaným šťastím a spokojnosťou snaha prežiť ďalší deň. Postavy sú výborne rozpracované, nečakajte akčný dej, skôr ponorenie sa do ľudských charakterov a do pokrytectva a faloše súčasnosti. Aj keď mi to trvalo, knihu som dočítala a Rowlingová opäť nesklamala. Za mňa áno, či už v pôvodnej verzii alebo v slovenskej. Tú pôvodnú som si však vychutnala.

Čítali ste? Plánujete?


14 komentárov:

  1. Knihu som nečítala, no vyzerá skvelo, takže sa po nej určite poobzerám. Čítanie kníh v angličtine milujem, je to príjemná zmena. V tomto jazyku som prečítala všetky diely HP a knižku It's not how good you are, It's how good you want to be.
    Hello, my name is Ev

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. na diely HP v angličtine sa aj chystám niekedy v budúcnosti :)

      Odstrániť
  2. Knihu som si kúpila už pred dvomi rokmi (bože, to je už tak dávno ?) a stále musím myslieť na ten záver... Tiež som si chcela zadovážiť anglickú verziu, ale paperback ma odradil, pretože som si ju chcela vziať na dovolenku a bola by som nerada ak by som ju celú zničila. Hrdo sa hlásim k Potterovskej generácii a od Rowlingovej si kupujem každú jej knihu. Aj tie, ktoré napísala pod iným menom. Nesie sa mi s ňou kopec nostalgie a jednoducho vie dokonale napísať knihu bez toho, aby čitateľa nudila. Aspoň u mňa je to tak ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, záver dostal aj mňa. ja mám práveže paperbacky rada, akosi sa lepšie prenášajú a čítajú, nevýhodou je jedine to, že sa rýchlejšie zničia, no ja vždy hovorím, že je aspoň vidieť, že sa čítajú :D a od nej som pod pseudonymom čítala len Kukučku, no bola skvelá tiež :) úplne s tebou súhlasím.

      Odstrániť
  3. Knížku jsem nečetla ale musím souhlasit, že knížky v angličtině jsou náhodou super! Vždycky mají hezčí obal :D Ale taky se mi kolikrát lépe čtou, navíc to u většiny knížek zase tak těžké není a je to super na učení!:)
    Young, wild and free

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no s tými obalmi je to často pravda :D ďakujem za komentár :)

      Odstrániť
  4. Já Rowlingovou miluju hlavně za Harryho Pottera, protože jsem na něm taky vyrůstala. Zrovna teď čtu Harryho v angličtině a jak píšeš, je to mnohem lepší než v češtině. Tuhle knížku jsem nečetla, ale vypadá zajímavě, tak třeba si ji někdy přečtu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Fuu, a to som práve na blog písala o tom, že by sa mi zišla nvá knižka. :)

    Bari Bircak

    OdpovedaťOdstrániť
  6. vypada to dobre,jen na mem seznamu co si chci precist je tolik,ze nevim jestli bych si ji v nasledujicich 10 letech vubec precetla.
    www.pimpleworld.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. môj zoznam je tiež dlhý :D no verím, že sa raz ku každej dostanem :)

      Odstrániť
  7. Čítala som práve pred nedávnom a zistila som, že Harry Pottera nemilujem len kvôli tomu príbehu, ale aj kvôli štýlu písania, kniha sa mi teda veľmi páčila a isto sa pustím aj do Volania kukučky :) Super si to napísala! A anglické knihy by som mala začať čítať tiež, mám ich doma hneď niekoľko, ale akosi nie a nie sa k nim dokopať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, presne tak! na to človek asi príde s pribúdajúcimi rokmi :D Kukučka bola výborná tiež :) a ďakujem za komentár!

      Odstrániť