pondelok 1. augusta 2016

DETAILY Z ORAVY

Toto nie je len história. To sú miestečka, ktoré dýchajú vlastným životom a na všetky vaše zmysly pôsobia až príliš skutočne. Ako keby tí žiaci v škole mali len prestávku, tí domáci len vybehli na chvíľu niekam von a ten dedko si pri prechode do inej miestnosti len zabudol papuče. Ako keby nikdy neodišli. Malebné okienka, ľudové vzory, čisté nebo a vôňa dreva. K tomu informácie na každom domčeku o jeho obyvateľoch. Po prekročení prahu nahliadnete do dávnej spoločnosti, potýkajúcej sa mnohokrát s našimi problémami, len možno iným spôsobom. Možno pozitívnejším. Na toto potrebujete celý deň. Dnes nechám viac ako slová hovoriť fotografie. Z Oravy. Zo skanzenu v Zuberci, ktorý sa dá nazvať dedinkou s vlastným životom.
C.

P.S.: Tá malá trieda s drevenými lavicami bola súkromnou školou. Učil sa v nej sám veľký Pavol Országh Hviezdoslav.
P.S. po druhé: Halušky sú tam tie najlepšie a možno vás zláka viac ako len jeden malebný suvenír.
P.S. po tretie: Ja som sa do sýta napráskala len tými haluškami. A ak tam budete, pozdravte odo mňa toho najkrajšieho oslíka hneď od vedľa.


5 komentárov:

  1. Napísala si to krásne Katka, hlavne to s tou prestávkou, papučami a tak. Veľmi milé. Fotky sú krásne, kvalitné a perfektne dopĺňajú text. :-)maj sa pekne
    Katharine-fashionisbeautiful

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Usmievam sa od ucha k uchu pretože som sa z Oravy predvčerom vrátila :) Strávili sme v Habovke týždeň a bolo tam úžasne,výletovali sme všade možne v okolí, boli sme aj v tomto krásnom múzeu a teda fotky máme rovnako ladené a tiež som sa odfotila v tom zrkadle :D :)
    Škoda ale že sme v piatok museli ísť už domov, práve keď sa začali na druhý deň tie slávnosti v Zuberci..Nebola si náhodou? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to je paráda! a nebola som, ale pozerali sme tam na tie oznamy a vyzeralo to veľmi lákavo, no je to od nás kus ďaleko :/

      Odstrániť
  3. nádherné fotky! :) také Slovenské :)

    OdpovedaťOdstrániť