nedeľa 20. decembra 2015

CHRISTMAS BLOG SERIES #6

Je tu v poradí už šiesta časť!
Dúfam, že som vás naposledy naladila na Smooth Christmas rádio, pretože mňa ešte neomrzelo a doma vytvára celkom milú náladu. Dnes som dokonca dopísala svoju poslednú seminárku a môžem prehlásiť, že oficiálne voľno začalo. Tento vianočný špeciál ma veľmi teší, aj keď mám pocit, že nedisponuje úplne mega úžasnou kreatívnou textovou stránkou, čo je spôsobené asi tými seminárkami a mojou snahou vyplodiť slová do predpísaného rozsahu, no aj tak dúfam, že vás baví a že sa naň tešíte aspoň spolovice tak ako ja. Je to prvý rok tohto konceptu (och, zase to slovo!) a určite niečo vymyslím aj ten budúci. No ešte sme neskončili! Tento rok si vianočnú atmosféru skutočne užívam a konečne som sa dostala aj k tomu pečeniu.
Dnes vám potečú slinky, budú medovníčky!



Podľa tohto receptu som piekla už minulý rok a môžem zaručiť, že zostanú mäkkučké, a to až kým ich nepojete. U nás bola celá família spokojná, a tak sa pieklo aj tento rok. Recept môžete nájsť na varecha.sk. Je celkom jednoduchý a keďže cesto musí odstáť cez noc, môžete si ho večer pripraviť a na druhý deň vykrajovať a piecť.

Budete potrebovať:

* 250g palmarín
* 150g med
* 200g práškový cukor
* 100ml voda
* 600g hladká múka
* 2ks celé vajcia
* 2 čl sóda bikarbóna
* 2 čl mletá škorica
* 2 čl drvené klinčeky
* 1 balenie prášok do perníka KOTANYI

Postup pre mäkké medovníčky:

Palmarín, med, cukor a vodu roztopíte spolu na malom ohni. Medu podľa tabuľky dáte asi 6 alebo 7 polievkových lyžíc, je to približne 150 gramov. Keď sa všetko pekne spolu rozpustí necháte to vychladnúť, tak aby to bolo vlažné. Aby zmes vychladla rýchlejšie ja ju dávam napríklad na balkón, treba si to však kontrolovať, aby ste to nemali studené. 
Počas chladnutia si môžete pripraviť misu na cesto, kam dáte zvyšné suroviny ako múku, sódu bikarbónu, škoricu, klinčeky, prášok do perníka a vajcia, neskôr keď budete mať druhú zmes vlažnú len ju vlejete do misy a vymiešate cesto. Nemusíte sa báť ak je cesto príliš riedke a doslova sa leje, ono také má byť, neprisypujte múku, aby zhustlo, jednoducho všetko vymiešajte, aby sa vytvorila pekná hmota a cesto vložte do chladničky. Nechajte ho tam minimálne 10 hodín, no najlepšie je podľa mňa nechať ho tam na celú noc. Na druhý deň ho len vytiahnete, zgúľate do jednotnej hmoty a tú vyvaľkáte. Potom už príde klasické vykrajovanie a ukladanie na plech. 
Pred pečením ešte medovníčky potrite jedným žĺtkom zmiešaným s mliekom. A potom piecť na 180 stupňov, úplne stačí 7 minút, nie viac, aby ste ich náhodou nespiekli. Pri pečení sa dosť nafúknu, potom už len šup s nimi do nejakej dózy alebo krabice. A maškrtiť! 



Ak budete piecť, určite mi dajte vedieť, ako sa vydarili!
Prajem krásny zvyšok dňa.


15 komentárov:

  1. Mňam :)
    www.vanesasworld.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. na perníčky se chystám teprve zítra nebo pozítří, nebyl čas, ale ani tak si je nenechám ujít - ze všeho vánočního cukroví perníčky zbožňuju nejvíc :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som ich tiež piekla na tesno s inými povinnosťami, ale stihlo sa :D

      Odstrániť
  3. Yummy !

    __________________
    blog.justynapolska.com
    Fashion&makeup

    OdpovedaťOdstrániť
  4. my už sme tak prejedení medovníčkov, že ich tento rok ani nerobíme :D po minulé roky sme ich aj tak už vyhadzovali čo to nik nejedol :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. u nás zase dlhé roky už neboli, lebo nikdy nebol poriadny recept a vždy boli tvrdé a už ich nikto nechcel :D tento som objavila minulý rok, a tak sa ich teraz zase nevieme dojesť, keď sú také dobré a vydržia mäkké! :D :)

      Odstrániť
  5. Veľmi pekné perníčky, páči sa mi, že si do nich dala aj oriešok, čo mám naozaj veľmi rada. Vyzerajú nesmierne chutne

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. prvý rok sme robili aj s orieškami a sú skvelé! :)

      Odstrániť
  6. Mňamky, ochutnala by som, také mäkké :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vianoce bez perníčkov si neviem predstaviť.Tieto vyzerajú super.
    Pozývam ťa na giveaway http://janie-hannagonova.blogspot.sk/2015/11/coskoro-su-tu-vianoce-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť