nedeľa 29. januára 2017

FIND YOGA TO FEEL GOOD


Sú to slová, obyčajné slová, viem byť sám. Poznáte to? A viete byť sami? Asi o tom je jóga. V akom športe je pozícia rozvaľ sa na zem a nerob nič skutočne dôležitá? Kde natiahnete stehná a zároveň spevňujete zadok? Ok, to znie asi divne. Ale zostaňme v dimenziách podložky na zemi. 

Aj tento rok som sa upísala k jóga challenge. Na celý jeden mesiac. Opäť raz s Adriene, ktorú vo vodách Youtube považujem za najlepšiu cvičiteľku jógy. Je totiž svojská, tak príjemne ľudská a neafektovaná. Zložité polohy dokáže podať doslova štýlom polopate. A to sa hodí. Začnete lepšie narábať s dychom a aj v zložitých pozíciach cítiť pokoj. Úplne a vnútorne. Znie to až neuveriteľne, no aj keď vo vzduchu šmátrate rukami v snahe udržať balans na jednej nohe usmievate sa. Padnete a opäť vstávate. Asi o tom je jóga.

Adriene vo svojich polhodinkových videách každý deň pripomína jednu priam zázračnú vetu, ktorá sa mi zakaždým vryje do mysle. To, čím sa stávate na podložke v objatí stien svojej izby, si prenášate aj von, do svojho reálneho bytia. Ak sa pri spomínanej polohe kývete asi ako zblúdilá vŕba uprostred lúky a hľadáte akýsi záchytný bod, pritom sa všetkými piatimi na jednej nohe zapierate do zeme a dúfate, že tú druhú stihnete položiť včas a nezrúbete sa už ako hnilá vŕba, ak ste aj pri tej polohe s úsmevom, štipkou trpezlivosti a s ochotou driapať sa hore aj naďalej, verte, že túto ochotu pocítite aj pri najbližšom rozhodnutí či probléme. Toto súvetie zo mňa vyšťavilo asi aj poslednú nedeľnú energiu, no ak ste aspoň trošku pochopili čo tým básnik myslel, tlieskam. 

Často počujem, že jóga je nudná. Ľudia pri nej zaspávajú, nevydržia, nadávajú. Podľa mňa je jóga zrkadlom ľudskej duše. Ako prechádzate v jednotlivých pózach, ako sa v nich cítite, ako ticho dokážete sedieť v tureckom sede, to všetko hovorí len jediné - toto som ja, so všetkými chybami. Mňa toto jednoduché, nudné a monotónne cvičenie naučilo akceptovať svoje pofidérnosti. Stíšiť myseľ na okamih prítomnosti a totálne vypnúť od reality. A predovšetkým ma naučilo, že vôbec nie je monotónne, nudné a jednoduché. Pretože to nie sme ani my, ľudia. A tak ak vás fitko občas nebaví a aj pri brušákoch sa chcete cítiť fajn, skúste jógu. A skúste Adriene. Ja jej slovám vďačím za mnohé.

C.

3 komentáre:

  1. tento článok je super, ja idem teraz v stredu na 5mesačný kurz jógy a nesmierne sa teším ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. yoga je život! :) strašne som sa do nej zamilovala už pred nejakým časom and i can't get enough! :))
    Ivana xx

    OdpovedaťOdstrániť