utorok 21. februára 2017

IN MY BED WITH THE MARTIAN

Pri tejto knihe zistíte, aký veľký NEchemik ste, ako veľmi vám NEchýba fyzika, matematika a spomínaná chémia a ako by bola práca v NASA cool. Pokiaľ, samozrejme, nebudete viac ako rok trčať na Marse. Andy Weir sa stratil niekde na rozmedzí vedecko-odbornej knihy, pri ktorej laik nemá šancu zistiť ako veľmi by dané návody skutočne fungovali, a akejsi futuristickej príručky prežitia na červenej planéte. Marťan vám sľúbi jedno, ak sa prekusnete úvodnou časťou výpočtov, fyzikálnych zákonov a reakcií, čaká vás jazda v mimozemskom priestore. A pár zmeškaných úloh v dôsledku knižnej prokrastinácie.

Ako som spomínala. Andy si asi myslí, že o chémii píše zrozumiteľne. Nepíše, ale vôbec. Tieto pasáže som mlčky prechádzala a tešila sa občasnými spojeniami s mojou realitou, keď sa Mark zaoberal botanikou, prezliekaním skafandrov, počúvaním stále tej istej disco hudby alebo jednoduchým optimizmom. No pri mnohých knihách sa ukáže, že skutočné vzrúšo začína niekde na hranici 50 až 100 strán. Vtedy si už osvojíte charaktery, stotožníte sa s pocitmi postáv a buď držíte palce, alebo ste prirodzene zvedaví. Ruku hore, kto dočítal knihu len z čírej zvedavosti, ako to skončí.

Napriek komplikovaným technickým častiam je Marťan príjemný. Zaujala ma záverečná myšlienka, ktorá sa tak akosi vymyká zvyčajnému chápaniu ľudskej rasy. Weir má dostatočne optimistický pohľad na človeka ako takého. Niet sa čo čudovať, že chlapík, ktorého zabudli na Marse o tom dokáže ešte aj vtipkovať. Ak ste videli film, kniha je podobne humorná, miestami dokonca viac. Niekde v polovici si uvedomíte, že aj keď tušíte ako to skončí, hlavnej postave držíte palce a stresujete, že sa niečo jednoducho pokazí. Lebo to sa na Marse stáva.

Marťan má svoju ľudskosť a každým slovom verí v dobro. A po jeho dočítaní budete chcieť pracovať v NASA, variť im kávu alebo tak. Alebo zájsť do najbližšieho obchodu a pátrať po svetri s ich logom. Pretože ak vám chemicky a technicky nebolo nadelené, nezúfajte, nerdi nie sú len v matike a móda je pre všetkých.

C.


2 komentáre: